Uusitsekkäät ja vaateliaat


Ari Korvola kirjoitti tuoreimman Seura-lehden pääkirjoituksessa, kuinka suomalaisista on tullut uusitsekkäitä. Eli kaikki vaativat itselleen kaikkea mahdollisimman pian ja paljon. Hän kirjoitti, että keskiluokka käyttäytyy vaatimuksineen kuin mitä ennen yläluokka käyttäytyi.



Kaikkia julkispalveluiden työntekijöitä nämä kreivit ja kreivittäret pitävät kuin konsanaan piikoja ja renkejä ennen vanhaan. Opettajille käydään räyhäämässä, jos lapsi saa liian huonoja numeroita ja opettajat ja koulut pitäisi saada aina itse valita, ettei samaan päiväkotiryhmään eksy nyt vaikka köyhien tai maahanmuuttajien lapsia.



Itsekin kun olen aikoinani ollut julkispalveluiden työntekijöitä, niin ei se keskiluokka vain noin käyttäydy, kaikki käyttäytyvät, oli sitten köyhä tai rikas. Sama asenne valtaosalla on palveluammatissa työskenteleviäkin kohtaan. Sitä en toki kiistä, etteikö julkispalveluiden palvelukulttuurissa kuin ylipäätään palvelukulttuurissa olisi Suomessa parantamisen varaa.



Toimittajana olen huomannut, että ihmiset kiivastuvat ja loukkaantuvat, jos kieltäydyt tekemästä juttua heidän ehdottomastaan aiheesta.  Paras esimerkki oli mies, joka yritti vaatia rahaa isänsä hautajaisista. Hän sanoi, ettei hän ennenkään ole ilmaiseksi töitä tehnyt minulle kiivastuneena. Olin ihmeissäni, ovatko hautajaiset työtä. Kai ne joillekin sitten ovat. Isä oli kuulemma löydetty Karjalankannakselta ja luut tuotu nyt sankarihautaan Suomeen.



Muitakin vastaavia tapauksia riittää. Ennen riitti asialleen saatu julkisuus, mutta nyt yllättävän moni ilmoittaa haluavansa ensi töikseen rahaa. Keikalle pitäisi tietenkin lähteä heti. Toki olen sellaisessa lehdessä töissä, missä juttupalkkioita ylipäätään maksetaan, näinhän ei ole jokaisessa lehdessä asianlaita. Mutta silti.



Jotenkin korvaani särähtää myös tv:n keskusteluohjelmissa pyörivät elämäntapaintiaanit, jotka ilmoittavat, että ovat mielummin työttömänä, kun menevät sellaisiin töihin, jotka eivät vastaa heidän koulutustaan. Yksi medianomi ilmoitti tv:n keskusteluohjelmassa vain odottavansa oman alansa töitä ja sillä aikaa tekevänsä "omia projekteja" työttömyyskorvauksilla.



No, medianomin töitä saakin todella odottaa, jos vain odottaa. Kyllä toimittajille töitä löytyisi, mutta yllättävän moni haluaa minun kokemuspohjani mukaan kirjoittaa vain tietyntyyppisiä juttuja tietynlaisiin lehtiin ja tietynlaisista ihmisistä. Niitä toimittajia, jotka kirjoittavat ja paljastavat Suomen synkeämpää puolta, kuten köyhyyttä ja rikoksia, suorastaan vierastetaan muiden toimittajien keskuudessa. Yllättävän moni toimittaja kun on ajatusmaailmaltaan varsin keskiluokkainen.

Kommentit

Suositut tekstit