Tuntemattoman tunnettu kuollut


Kun kuolema on lähiaikoina kouraissut omasta lähipiiristä, olen seurannut aiempaa tarkemmin kuolinuutisia, tai oikeastaan keiden kuolemasta kirjoitetaan. Jokaisen elämä on arvokas ja kuolema menetys, mutta kaikkien kuolema ei vain ole uutinen.



Jotenkin tuntuu, että tunnettuja ihmisiä menee nyt koko ajan. Osa on iäkkäitä ja osa pääsee otsikoihin sen takia, että kuolee nuorena. Jokatapauksessa kuolinuutisia tulee mielestäni useammin kuin ennen. Toinen vaihtoehto on, että nettiaika sosiaalisine medioineen levittää kuolinviestit tehokkaammin ja ennen kaikkea nopeammin kuin media. Iltapäivälehdet ja muu päivittäismedia uutisoivat siten mahdollisimman pian, jos saavat tietää edes vähän tunnetun ihmisen kuolemasta, että pysyisivät kuolinuutiskilpailussa mukana.



Kuolemasta on tullut päivittäisuutisointia muunakin kuin murha- ja onnettomuusuutisina. Ennen sai kuitenkin olla kohtuullisen tunnettu, ennen kuin kuolinuutinen julkaistiin jossain muualla kuin nekrologi-osastolla. Näin ei ole enää. Nyt lehtijuttuihin ovat päätyneet esimerkiksi suhteellisen tuntematon stand-up-koomikko ja jopa Tavastian portsari. Yhtään heidän merkittävyyttään ihmisenä tai elämäntyötään vähättelemättä.



Välillä suorastaan jopa tuntuu, että tunnetut ihmiset haluavat edistää omaa uraansa tunnetun kaverinsa poismenolla, jota tietenkin tukevat ns. muistelujutut, jotka halutaan valmiiksi jo seuraavaksi päiväksi. Mitenköhän on todellisuudessa sen kuolleen ihmisen muistelun laita, vaan halutaanko jättää oma merkki, että huomioin sitä minäkin. Jos oma ystäväni olisi kuollut, tuskin edes pitäisin kännykkää päällä, puhumattakaan, että jaksaisin jutella toimittajien kanssa.



Senkin olen pistänyt merkille, että englannin kieli on ujuttautunut jo verkon osanottoihin. Ihmiset kirjoittavat tunnetun ihmisen kuollessa netin kuolinuutisiin herkästi RIP eli Rest in Peace, vaikka suomen kielestä löytyy niinkin kaunis sanapari kuin lepää rauhassa. No, Jammu-sedän kuolinuutisten kommenteissa en ole kyllä nähnyt RIPiä. Eli jossain menee raja.

Kommentit

Suositut tekstit