Sähkökatko



Me kaupunkilaiset olemme onnekkaita pikku pirulaisia. Meidän sähkömme tai vetemme ei koskaan katkea pyytämättä ja yllätyksenä. Jos elämä muuten on kurjaa, niin ainakin sähkö ja vesi kulkevat, jos lasku on maksettu.


Tulin juuri Heinävedeltä jouluvapailta ja koin ensimmäistä kertaa elämässäni vuorokauden sähkökatkon. Eikä sekään riittänyt, seuraavan päivänä sähköt menivät uudestaan puoleksi päiväksi.



Joku nyt ajattelee, että voi v...u mikä kitisijä, me nykyihmiset olemme liian hemmoteltuja. Totta helvetissä olemme, jos vertaamme elämäämme mökkipahasen elämään sata vuotta sitten. Mutta me myös maksamme mukavuuksistamme, joten miksi meidän pitäisi kynttilänvalossa kituuttaa ja pitää sitä ihanan romanttisena pikkuhetkenä vain.


Yleensä ottaen olen heikkohermoinen ihminen ja kimpaannun nopeasti vastoinkäymisestä, mutta sähkökatkon yllättäessä vaivuin jonkinlaisen stoalaiseen tyyneyteen. Tiesin, että tälle asialle en voi mitään. Itse asiassa en olisi voinut edes soittaakaan kiukkuisia puheluita sähkölaitokselle, sillä kännykkäverkkokin kaatui päiväksi. Nukuin mukisematta kylmällä lattialla, sillä meillä ei ole Heinävedellä takkaa. Olemme täysin sähkön varassa.


Kylmän yön jälkeen lämmitimme saunan. Ihana lämpö.


Ja kun sähköt lopulta palasivat, sitä oli onnellinen niin vähästä. Sähkö on ihana asia. Lämpö, mukavuus. Minua ei sinänsä haitannut, vaikkei vesivessa toiminut tietenkään katkon aikana, suoriuduin tarpeistani vanhassa kunnon puuceessäkin.


Tosiasia on, että jos me suomalaiset menisimme valittamaan myrskyistämme jokavuotisista hirmumyrskyistä kärsiville kansoille, saisimme vain naurua osaksemme. Tietyissä maissa infrastruktuuri hajoaa vuosittain pirstaleiksi ja tähän kurjuuteen heidän on vain alistuttava.


Sopiikin kysyä, miten heikoilla kantimilla meidän sähköverkkomme ja muu infrastruktuuri on, kun se hajoaa tavanomaista pahemmista tuulistakin. Sähkö maksaa penteleesti, mutta edes sen kivutonta kulkemista ei pystytä takaamaan. Tämä ei ole moite yötäpäivää sähköverkkoja myrskyn jälkeen korjaaville asentajille, vaan niille, jotka näin surkean ja vahinkoherkän infrastruktuurin ovat meille suunnitelleet.

Kommentit

Suositut tekstit