Halosen oli jo aika mennä


Piakkoin se hetki sitten koittaa eli Tarja Halonen poistuu Mäntyniemestä. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että oli jo aikakin. Näin ei olisi kuitenkaan tarvinnut mennä. Halonen voi syyttää pääosin itseään jättimäisen kansansuosionsa hiipumisesta 12 vuoden aikana.


Kun Halonen valittiin ensimmäisen kerran presidentiksi, olin innoissani. Minulle oli samantekevää oliko hän mies vain nainen, vaikka naispresidentin autuutta tuolloin hehkutettiin kuukausitolkulla. Minusta hän oli yksinkertaisesti upea tyyppi. Kansanomainen, suora ja konstailematon. Häntä tuntui todella kiinnostavan vähäväkisemmänkin asia, toisin kuin kilpakumppaniaan Esko Ahoa.


Vaikka Halosellakin oli poliitikon taustaa pitkältä ajalta, hän oli satakertaa helposti lähestyttävämpi kuin edellinen demaripresidentti Martti Ahtisaari, jolla ei ollut lainkaan poliitikon taustaa.


Mitä sitten tapahtui? Ensimmäinen kausi Haloselta meni hyvin. Hän jaksoi olla kiinnostunut tavallisen kansan ongelmista, eikä riidellyt mediankaan kanssa. Halonen oli sympaattinen muumimamma, josta vain sydämettömimmät saattoivat olla pitämättä.


Toisella kaudella tapahtui sitten jotain. Halonen eristäytyi Mäntyniemeen ja kiinnostui enää vain vähemmistöjen oikeuksista. Heistäkin vain muutaman vähemmistön. Ei enää uutisia maakuntavierailuista tai vierailuista lähiöiden ostareille. Halonen esiintyi julkisuudessa useimmiten kiukkuisena ja keskittyi riitelemään hallituksen kanssa oikeudesta istua ulkopoliittisissa kokouksissa. Köyhä kansa unohtui.


Suhtautuminen kansaan muuttui opettavaiseksi. Olkaapas nyt sitten suvaitsevaisia, älkää tehkö näin tai tehkää näin. Minä sanon, millaisia teidän pitäisi olla, että olette hyvä kansa. Presidentin pitääkin olla arvojohtaja, mutta yhden puolueen leimaaminen rasistiseksi puolueeksi on yksinkertaisesti mautonta. Samalla Halonen leimasi useampi satatuhatta suomalaista rasisteiksi tuntematta heitä lainkaan.


Kaksitoista vuotta on yksinkertaisesti liian pitkä aika presidentiksi. Kuka tahansa ihminen leipääntyy työhönsä tuossa ajassa, miksi ei presidenttikin. Minusta yksi kuusivuotiskausikin riittäisi vallan mainiosti presidentille. Eihän yksi hallituskaan istui kuin neljä vuotta. Varsinkin kun presidentille ei ole jätetty mitään muita tehtäviä kuin matkustella ja ottaa vastaan lähetystöjä sekä pitää se yksi puhen uutenavuotena.


Kun Sauli Niinistöstä nyt tulee mitä todennäköisemmin uusi presidentti, niin hänen kannattaisi tehdä heti ensi töikseen nuorikkonsa kanssa vauva. Saisi kansa edes pikkuprinssinsä tai -prinsessansa.

Kommentit

Suositut tekstit