Yksi rockin kuolleista sydämistä






Kuva: brianjonesfanclub.com


Rolling Stones-kitaristi Brian Jones löytyi uima-altaansa pohjalta hukkuneena 1969. Kuolema on yksi rockmaailman mysteereistä. Henkirikokseksikin on kuolemaa epäilty. Totuutta ei tiedä kukaan (paitsi ehkä mahdollinen murhaaja), mutta hänen kuolemaansa otetaan jälleen tutkintaan. Tähän asti on uskottu hänen hukkuneen lääkkeiden, alkoholin ja huumeiden käytön seurauksena.



Brian Jones on nyttemmin miltei unohdettu musiikinharrastajien ulkopuolella, mutta 60-luvulla hän oli suuri ikoni. Kuuluisampi kuin Keith Richards ja Mick Jagger, bändikaverinsa. Rolling Stones oli alkujaan Jonesin bändi, mutta Richards ja Jagger tekivät palatsivallankumouksen. Syynä sekin, ettei Jonesista ollut biisintekijäksi.



Brian Jones on kiehtonut minua siitä lähtien, kuin sain tietää hänestä ensimmäisen kerran teinivuosinani ihastuessani Rolling Stonesien musiikkiin. Mikä sitten kiehtoo miehessä, joka ei itse ehtinyt julkaista yhtään omaa virallista levyään ennen kuolemaansa. Käsittääkseni hänen marokkalaisen musiikin äänityksiä on julkaistu.



Hän kuoli aika pian potkujensa jälkeen Stoneseista. Potkujen syynä rapaantuva soittokyky ja mielenterveys rankan päihteiden käytön seurauksena.



Minulle Jonesista on tullut 60-luvun vertauskuva. Hän oli ensimmäinen rock-ikoneista, joka siirtyi ajasta ikuisuuteen. Sen jälkeen seuraajajoukko on ollut varsin runsaslukuinen. Jones oli harvinaisen taitava soittaja, kykeni oppimaan nopeasti soittimen kuin soittimen. Hän oli herkkä, mutta samaan aikaan julma. Täydellisen rock. Romanttisen ajan runoilija rock-kaavussa.



Parhaimmillaan Jonesin soittoa voi kuunnella Stonesien biisissä Paint it Black.



Rockin historiassa riittää varmasti muitakin mystisiä kuolemia ja kohtaloita. Viimeisenä Michael Jacksonin yhä uskomattomampia sävyjä saava elämä kuolemassa.



PS. Kerrankin sitä on itse sattunut uutistapahtuman keskelle. PMMP-Paulan väitettiin riehuneen sillä samalla keikalla, jolla itse olin Tavastialla. Ei se Paula mielestäni riehunut tai en minä sitä kokenut minään yleisön haukkumisena. Kyseisen Paulan huomautuksen saanut herra näytti sen ottavan lähinnä huumorilla. Onko kenenkään sitä paitsi pakko huudella hitaan ja herkän biisin aikana?



Takavuosien suosikkibändini Oasis on kuulemma hajonnut. Lauluntekijä Noel Gallagher kyllästyi riitelyyn veljensä Liamin kanssa ja lähti lätkimään. Uskokoon ken haluaa lopulliseen välirikkoon, sillä he ovat riidelleet julkisesti jo kohta kaksikymmentä vuotta. Mitä muutakaan he osaisivat tehdä, kuin olla Oasis? Brothers in arms toden totta.

Kommentit

Suositut tekstit