Pitkien avioliittojen nolot loput


Erot ovat lehtien vakikauraa. Eikä eroista ole pulaa. Viimeisenä Ilta-Sanomat uutisoi kansanedustaja Kimmo Kiljusen miltei 40 vuotta kestäneen avioliiton päättyneen. Eroista pulistaan kahvipöydissäkin, ettei ne toimitukset ainoita syyllisiä ole. Miltei jokaisella kun eroista on kokemusta. Mutta pitkien avioliittojen päättyminen aiheuttaa suurimman päivittelyn.


Sinänsä eroamisessa ei ole mitään väärää. Joskus suhteet vain hiipuvat, ja molemmat osapuolet ovat helpottuneita, kun toinen osapuoli ottaa asian puheeksi. Näin varmaan käy juuri pitkissä avioliitoissa mahdollisesti vuosien kulissin jälkeen. Tosin harvoin taidetaan eroista siististi selvitä. Mutta joskus sentään pysytään ystävinä.

Pitkiä avioliittoja ihaillaan ja niitä pidetään ihanteena. Niin kuin sen täytyy tietysti ollakin. Aina kun lehdessä kuin lehdessä kirjoitetaan avioliitoista haetaan pitkän avioliiton salaisuutta kertomaan ne harvat kauan yhdessä olleet julkkisparit. Ajatelkaa vaikka Maarit ja Sami Hurmerintaa.

Pitkissä avioliitoissa tuntuu lähtijä olevan useimmiten mies, mikäli asiaa katsoo julkkisavioliittojen kautta. Timo T.A. Mikkonen, Esa Sievinen, Paavo Lipponen. Tuleeko mieleen yhdistävää tekijää? No sehän on tietenkin nuorempi nainen. Nuoremmat naiset tuntuvat olevan pappaikäisten suosiossa. Nämä päättyneet avioliitot eivät tainneet olla siistimmästä päästä. Sievisen kohdalla vielä poikakin päätyi tyttöseen ja Jani Sievisen ero oli siitä rumimmasta päästä.

Ko. herrat eivät ole ainakaan vanhempien naisten suosiossa. Eikä ihme. Aika usein sitä lukee, että pitkä avioliitto on päätetty kirjelappusella. Tai hehkutettu onnea ja seuraavana päivänä sanottu, että muutan tyttäreni ikäisen naisen luokse. Ko. herrojen vaimot ovat vielä sitä ikäluokkaa, että he usein ovat jääneet kotiin huolehtimaan perheestä kun isäntä on tehnyt uraa. On ymmärrettävää, että petetyksi tulemisen tunne on sitäkin suurempi.

Olemme siinä pisteessä, että eroaminen jossain vaiheessa menettää uutisarvonsa. Jotkut julkkikset eroavat ja löytävät uuden kullan niin usein, että se ei enää kiinnosta. Vieläpä kun itse kertovat nämä asiat lehdille. Lehdet puolestaan haluavat kohueroja. Yllättäviä ja tietenkin mahdollisimman likaisia.

Sitten ovat tietenkin kulissiavioliitot. Esim. Dannyn ja hänen rouvansa. Samaan aikaan Danny eli vuosikymmenien suhteessa Armi Aavikon kanssa. Kaksoiselämää on tavallisissakin ihmisissä. Ja vielä sillä tavalla, että se saattaa tulla vasta pettäjän hautajaisissa ilmi. Yritä siinä sitten muistella isää kauniisti, kun tiedät hänellä olleen kaksi perhettä puhumattakaan yhden illan iloista.


Pettäminen ei joka tapauksessa ole mitenkään harvinaista ja Lapin reissulla sitä kai siveämmätkin harrastavat, vaikka vakuuttavatkin kiintymystä kumppaniinsa ja laskevat, koska ne kultahäät ovat.

Minulla ei ole kokemusta pitkästä avioliitosta, mutta kyllähän ne arkipäiväistyvät. Kumppanista ei puhuta mussukkana vaan sanotaan tuo tuossa. Ja harva taitaisi jaksa intohimoista suhdetta 60 vuotta, vaikka Viagra sen teoriassa mahdollistaa seksin tasolla. Valtaa, voimaa ja julkisuutta omaavat ukot tietenkin vaihtavat viisikymppisenä nuorempaan ja tekevät uuden sarjan lapsia. Ehkä siinä on kyse arkipäiväistymisen pelosta tai sitten silkasta himosta.


En tiedä, kun en ole viisikymppinen. Ihmettelen vain, että kuusikymppinen jaksaisi huutavan vauvan kanssa.

No, nyt taisi hömppäblogini jo alkaa, vaikka piti perustaa uusi blogi sitä varten.

PS. Afganistanissa peruttiin lakiesitys, joka ei toden totta naista hemmoittele. Mutta jotain sentään. Naisella olisi ollut oikeus erota miehestään, jos tämä ei ole täyttänyt aviollisia velvollisuuksiaan neljään kuukauteen. Sillä perusteella taitaisi moni avioliitto Suomessakin päättyä, mikäli Anna-Leena Härkösen kirjaa on uskominen ja Iltalehden Sofian sohva-palstaa. Ja erään tutkimuksen mukaan se vihainen viirupöllö-naaras lisääntyykin tehokkaimmin. Noh...hyi...

Hyvää pääsiäistä kaikille :)

Kommentit

Suositut tekstit