Se on ihan helppoa



Oletteko hyvät ystävät huomanneet kanssa, miten kaikkea mainostetaan sanoilla: se on ihan helppoa. Ja oikeasti, kun saat nämä helposti koottavat pakkaukset eteesi, totuus on ihan muuta. Helposti voit tehdä lukemattomia asioita: vaihda vaivattomaan suoraveloitukseen, luo itse matkapakettisi netissä. Se on ihan helppoa, usko jo nyt.

Sitä ihmettelee pieni ihminen, että millä ihmeellä ihmiset saivat hoidettua asiansa ennen, kuin mikään ei ollut valmiiksi mainostettuna helppona ja vaivattomana toimenpiteenä. Päinvastoin, kaikki oli perimätiedon mukaan kovinkin hankalaa.

Vastaus piilee siinä, että meitä on yksinkertaisesti huijattu tekemään firmojen työ itse. Mehän ne laskut maksamme verkkopankissa ja ravintolassa seisovasta pöydästä ruoat keräämme pöytäämme. Onneksi sentään voimme saada asioidessamme irtohymyn tai kysymyksen maistuiko ruoka.

Se on sitä vaivaattomuutta tämä asiakkaana olo, kun yritykset voivat tehostaa toimintaansa asiakkaansa kustannuksella myyden sen vielä helppoudella vähentäen todellisen palvelun määrää. Ja annas olla, kun jonkun kauppakeskuspalvelukeskuskolossin liikkeeseen menet ja kysyt, voisiko tämänkin asian hoitaa kun samassa talossa olette, niin vastauksena on, niin olemme eri ketjua ja hoidamme vain tätä ja tätä.

Ostoskanava telkussahan on helppouden klassikko. Yhtä ainotta tuotetta ei löydy, mikä ei olisi helppokäyttöinen. Ja mikä parhainta, tilaaminenkin on helppoa. Ja jos jokin helpoksi on tehty, niin tilaaminen. Ja tietenkin maksaminen. Kunhan sen maksamisen suorittaa itse. Muistutus seuraa kyllä nopeasti jos laskua ei maksa, useimmiten höystettynä uhkailulla perintätoimistolla. Ja ostoskanavan tuotteidenkin tarpeellisuus taitaa muuten olla vähän niin ja näin. Vaikea kuvitella, että lattiat räjähtävät liasta, niin kuin luvataan.

Elämme siitä ristiriitaisia aikoja, kun kaiken luvataan olevan tai ainakin täytyy olla helppoa, niin sitten samaan aikaan sanotaan, kuinka kaikki on muuttunut vaikeammaksi. Lapsilla on rankempaa, vanhemmilta vaaditaan enemmän ja koko listaus on loputon.

Sen on kanssa huomannut, että ihmiset hakevat helpoimmalla pääsyä. Työ annetaan mielusti toiselle sanoen: sinä kun teet sen niin helposti. Ikään kuin se toiselle olisi helppoa, vaikka siltä vaikuttaisikin. Kuitenkin ihmiset mielusti korostavat, kuinka kovaa heidän elämänsä on ollut. Hieman hassua, samaan aikaan kun halutaan helppoa, halutaan korostaa vaikeuksia ja hankaluuksia.

Omassa työssään huomaa, kun valitetaan, miksi tiedon löytyminen on niin vaikeaa. Kaikki on kuulemma tehty hankalaksi, ellei suorastaan piilotella. Ihmisillä ei oikein ole enää kärsivällisyyttä minkään etsimiseen. Googlaamme kaiken. Mitäköhän kaikkea sieltä googlesta voisikaan löytää? Ehkä ohjeet omaan elämään.

PS. On ollut aika kiireinen viikko. Onneksi tänään pääsee kiinalaisen ruoan pariin.


Kommentit

Suositut tekstit