Nelson Mandela 90 vuotta



 Nelson Mandela täytti 90 vuotta. Kunnioitettava ikä kunnioitettavalle miehelle. On pieni ihme, että Nelson noin vanhaksi on elänyt, kun lojui vankilassa sentään vuosikymmeniä.

Vielä viime vuosina jo iäkkäänä miehenä hän on jaksanut kiertää maailmaa ja osallistua vaikka minkälaisiin tilaisuuksiin. Mandela on niiitä ihmisiä, joiden kasvoilta heijastuu sisäinen rauha ja tietoisuus.

Tuttuun tyyliin Mandelaa juhlittiin jo ennen syntymäpäiviä julkkiksien ja musiikin voimin. Nelsonille suotakoonkin maailman huomio, mutta hieman ällöttää kun Nelson Mandela -konserteissa kaiken maailman pop-maailman päiväperhotkin esiintyvät, jotka hädintuskin tietävät Mandelan historiasta tai teoista sen enempää. Onneksi meillä on sentään Bono, joka on takuuvarmasti miltei jokaisessa dokumentissa ja tilaisuuksissa.

Nelson Mandelan vankeuden aikaiset tukikonsertit olivat niitä ensimmäisiä kertoja, kun länsimaailma päätti musiikin voimin ryhtyä ajamaan jo
tain asiaa. Toki tietenkin täytyy muistaa Liveaid ja miksei George Harrisonin masinoima Bangladesh-konsertitkin.

Hienoa Mandelan elämäntyössä on ollut se, että vapauduttuaan hän ei ensitöikseen halunnut kostaa vangitsijoilleen. Etelä-Afrikka on malliesimerkki siitä, miten haavat alkavat umpeutumaan, kun väärintekijät tunnustavat tekonsa uhriensa silmien edessä, ilman että ketään suljetaan loppuiäkseen vankilaan tai tuomitaan kuolemaan. Pelkkä kosto ei poista tuskaa. Tuska ei poistu koskaan uhreista, mu
tta seuraavat sukupolvet saavat paremman mahdollisuuden.

Ei tietysti pidä unohtaa, ettei Etelä-Afrikka vieläkään mikään Onnela ole. Rikollisuutta riittää ja edelleen mustat muodostavat sen köyhimmän kansanosan. Aids riivaa, niin kuin monet muutkin asiat. Siitäkin huolimatta Etelä-Afrikassa menee paremmin kuin valtaosassa Afrikan maita.

On ihme, miten Mandela selviytyi selväjärkisenä vankeudestaan. Miehellä täytyy olla uskomaton mielenrauha ja usko asiaansa. Lisäksi hänen on täytynyt pystyä antamaan anteeksi vangitsijoilleen jo vankilassa. Oikein muutakaan en keksi, miten vankilahelvetistä olisi voinut selviytyä.

Paljon onnea Mandelalle ja lisäksi voimia niille, jotka mielipiteidensä takia vankilassa viruvat. Muistakaamme, että mielipidevankeja löytyy kotimaastammekin: aseistakieltäytyjät.

PS. Olin tällä viikolla mökkireissulla Asikkalassa. Reissun aikana löytyi lähistöltä Urajärven kartano. Minua viehättää jostain syyst
ä kartanot ja kaikki ne tarinat, mitä niiden taustalta löytyy. Ei ole näemmä kartanoa, jossa ei jotain synkeää salaisuutta historiasta löytyisi. Voiko muuten mikään olla kauniimpaa kuin suomalainen järvenranta. Toinen kuva Urajärven kartanolta huoneesta, jossa mielisairas vaimo eli lukkojen takana miehen heilastellessa talousmamsellin kanssa.


 



Kommentit

Suositut tekstit