Koiria ja pupuja


Muutama päivä sitten Rottweiler tappoi pikkupojan. Ja koirat ovat muutenkin hyökkäilleet ihmisten kimppuun viime aikoina tiedotusvälineidenkin uutisoimana. Se nyt varmaan ei ole jäänyt keneltäkään huomaamatta. Koirahyökkäykset uutisoidaan aika varmasti. Mikä tietysti on hyväkin asia, ettei omistajat käyttäytyisi miten lystäävät.

Se, mikä aina yllättää, kun koirien hyökkäyksistä nousee lynkkausmieliala. Nyt kaikki Rottweilerit pitäisi kieltää. En jaksa oikein uskoa, että kaikki ko. rodun koirat olisivat tappajakoiria luonnostaan. Ennemminkin kyse on ajattelemattomista isännistä. Jotka hommaavat vääränlaisen koiran itselleen, eivätkä osaa toimia sen kanssa. Nykyisin tuntuu, että koirien täytyy olla joko hiirenkokoisia tai pienen vasikan kokoisia. Ja isoa koiraa ulkoiluttaa hento tyttönen kamppaillen vetävän koiran kanssa.

Itse en tosin ainakaan jättäisi Rottweilerin kokoista koiraa yksikseen pienen lapsen kanssa, oli se sitten kuinka kiltti tahansa. Koiratkin ovat laumaeläimiä ja lapset eivät niiden mielestä ole laumanjohtajia. Isäntä tai emäntä on, vaikka omien havaintojeni perusteella se aina pidä ulkoilutusreissulla paikkaansa. Mikä siinä on, ettei koiria kaikki kouluta? Eihän lapsetkaan saa tehdä mitä lystäävät. Pidetään itsestään selvänä, että lapsi kasvatetaan. Miksi ei sitten lemmikkieläinten koulutusta. Anteeksi huono vertaus, mutta en parempaakaan keksinyt.

Koirat ovat intohimojen herättäjiä, jos mitkä, mikäli yleisönosastoja ja nettikeskusteluja seuraa. Milloin koirankakat ärsyttävät ja milloin vapaana kirmaavat koirat. Ongelmaahan ei pitäisi olla, kun kumpaakaan ei saisi tehdä. Silti sitä tehdään. Harmittaa kyllä tunnollisten koiranomistajien puolesta. Miksi pitää vapaana ulkoiluttaa koiraa, kun kerran tiedetään, että on ihmisiä, jotka pelkäävät koiria. Tosin todennäköisemmin sitä joutuu toisen ihmisen hyökkäyksen kohteeksi kuin koiran. Olisiko kuonokoppa sitten ratkaisu ongelmaan? Jos ei halua pitää koiraansa kytkettynä, niin sitten kuonokoppa kuonoon, niin kenenkään ei tarvitsisi pelätä.

Koiria ei käy monesta asiasta syyttämän. Nehän toimivat vaistojensa varassa. Ihmisethän niistä ovat jalostaneet joidenkin rotujen kohdalla (tai kai rääkänneetkin) aggressiivisia ja hyökkääviä. Mieleen kyllä tulee ajatus, että susien tappamista pois luonnosta vaaditaan, vaikka ne eivät ole ihmisten kimppuun aikoihin käyneet toisin kuin koirat. Ei kukaan vaadi kaikkien koirien poistamista maan päältä, niin kuin ei pidäkään.

Pitäisikö muuten koiran omistajienkin suorittaa jonkinlainen koiran omistamisen ajokortti? Vältyttäisiin monelta ikävältä asialta.

Sitten pupuasiaa. Helsinkiä riivaavat puistokanit. Nyt pohditaan eri keinoja, millä päästä niistä eroon. Hmm.. kanithan tekevät, niin kuin niiden luontoon kuuluu. Ihminenhän nekin päästi alunperin vapaaksi ja nyt ne lisääntyvät sitten kuin kanit lämpimämmän ilmaston avittamana. Enpä usko, että kaneilla juuri toivoa on kaupungin ulkopuolella. Pedot taitavat tehdä niistä nopeasti selvän vähänkin metsäisemmässä ympäristössä.

Ei muuta kuin pedoillekin kunnon pesäpaikkoja keskustaan, niin eiköhän kanit häviä ilman myrkkyjä ja pyssyjäkin. Itse odottelen mielenkiinnolla, koska kanit valtaavat Vantaankin. Jokohan tänä kesänä tekisi ensimmäisen havainnon? Rusakot ovat ainakin viihtyneet parvekkeeni alla jo kahtena kesänä.

PS. Kävin eilen ostamassa uusia kirjoja. Ostin David Buckleyn kirjoittaman David Bowien elämäkerran ja Eino Leinon kokoelman Rakkauden lauluja. Luoja tosin tietää, koska ehdin ne lukemaan, kun Mozartkin on vielä kesken.


Hiljaista ja rauhallista pääsiäistä kaikille


Kommentit

Suositut tekstit