Kirjat, jotka muuttivat maailmaani


Ykkösellä pyörähti käyntiin sarja kirjoista, jotka muuttivat maailmaa. Itse en nähnyt kuin viime jaksosta lopun, joten ei sarjasta sen enempää. Siitä saa vain pirun hyvän kirjoitusaiheen käyttööni.

Voin olla taas kyynikko, mutta enpä usko, että Raamatun ja Koraanin lisäksi monikaan kirja olisi muuttanut maailmaa. Ehkä Marxin Pääomakin perusajatuksiltaan, vaikka en ole kuullut, että kukaan sitä olisi kyennyt lukemaan loppuun asti, saatikka ymmärtämään. Itse luovutin tuon teoreetikan järkäleen luvun jo muutaman kappaleen jälkeen. Mutta jos joku on lukenut, ilmoittautukoot, nostain nimittäin hänelle hattua.

Sitä vastoin kirjat kyllä ovat mullistaneet ihmisten omaa henkilökohtaista maailmaa. Olen aikaisemmin kirjoittanut lempikirjailijoistani, joten keskityn nyt niihin kirjoihin, jotka ovat muuttaneet omaa maailmaani. Jätän myös runokirjatkin pois, kun olen niistäkin jo kirjoittanut. Ylipäätään kirjat muuttavat ihmistä viipyilevämmin kuin esimerkiksi musiikki. Hyvä musiikki nousee päähän kuin viina hetkessä. Kirjaa voi lukea taas jonkun matkaa, kun huomaa, että herran jumala, minähän en pysty laskemaan tätä kirjaa käsistäni. Kuinka joku onkaan voinut ajatella asioista niin kuin minä, vaikka on elänyt ihan toista aikaakin. Ja vieläpä tuntea. Silloin sitä kylmät väreet hiipivät selkäpiissa. Kuinka perustunteet pysyvät aina samoina, vaikka kieli muuttuu. Parhaat kirjailijat tallentavat ajastaan sen, mikä niistä täytyykin säilyä.

Ehkä ensimmäinen aikuistenkirja, mikä muutti maailmani oli Väinö Linnan Täällä pohjantähden alla. Se avasi minulle portit historian ymmärtämiseen. Se myös muovasi ajatusmaailmaa suomalaisuuden ytimeen. Rakastin Linnan ilmiselvästi Tolstoi-vaikutteisia suomalaisen luonteen kuvaus osuuksia. Yhtä suuren vaikiutuksen on tehnyt Linnan Tuntematon sotilas, joka avasi ymmärtämään sotaa. Monien pikkupoikien tapaan olin ihaillut sotaa sitä ennen, mutta Tuntematon jos mikä, on pasifismin perusjärkäleitä sodan itse kokeneen miehen kirjoittamana. Yhtä kovasti minuun vaikutti Norman Mailerin sotaromaani Alastomat ja kuolleet.

Olen aiemmin tunnustanut kiintymykseni amerikkalaiseen romaaniin ja sieltä löytyvät muut minuun vaikuttaneet kirjat. Truman Capoten Kylmäverisesti on loistava lehtimiesmäisessä tarkkuudessaan. Kirjan synnystä on tehty muuten mainio elokuva ja Capote on yksi unohdetuista mestareista. Mikään lista ei ole täydellinen ilman John Steinbeckiä. Oikeastaan melkein kaikki hänen kirjansa ovat vaikuttaneet minuun, mutta Vihan hedelmät kaikkein eniten.

Kaikki edellämainitut kirjat ovat enemmän tai vähemmän yhteiskunnallisia järkäleitä. Pienimuotoisemmista tarinoista minuun ovat vaikuttaneet Bukowskin kirjat, Postitoimisto yhtenä parhaimmista. Bukowskin juoppoeepoksia on jäljitetty, mutta kukaan ei ole pystynyt yhtä aitoon kuvaukseen.

Yhtenä parhaana rakkausromaanina, joskin kaukana onnellisesta sellaisesta, nostaisin vielä Joel Lehtosen Rakastuneen ramman. Joel on muutenkin parhaita suomalaisia pienen ihmisen kuvaajia. Niin, ja muuten harvemmin kirjallisuudesta onnellisia rakkaustarinoita löytyykään. Kamelianainen tai Anna Kareninakin olivat kaukana onnellisista lopuista.

Voisin varmaan jatkaa listaa minuun vaikuttaneista kirjailijoista loputtomiin, mutta kertokaa te muut, jos ehditte/jaksatte, mitkä kirjat teihin ovat vaikuttaneet. Ihan olisi kiva tietää pelkästä mielenkiinnosta :)



Kommentit

Suositut tekstit