Puhe on valtaa ja tunnetta


Tänään kävin mielenkiintoisella luennolla. Luennotkin voivat olla mielenkiintoisia, monestihan luennoilla ajatukset kääntyvät illan kauppareissuun tai omiin ajatuksiin samaan aikaan kun katselee puhuvaa päätä. Puhe olikin tällä kertaa päivän sana, sillä kävin puhekouluttaja Juhana Torkin luennolla. Torkki on kirjoittanut erinomaisen kirjan Puhevalta.

Torkki onkin löytänyt itselleen hyvän markkinaraon, sillä Suomi on puheiden kirjoittamisen ja puheiden pitämisen kehitysmaa. Jokainen muistaa vaalien ajaltakin poliitikkojen ympäripyöreääkin ympäripyöreämmät puheet. Oikeastaan ainoa positiivinen poikkeus oli Timo Soini, joka osasi puhua napakasti ja turhaan omaa nippelitietoaan korostamatta. Tupu, Hupu ja Lupu -kommentti muistetaan vielä vuosien päästä. Tämä näkyikin Perussuomalaisten vaalituloksessa. Samoin Katainen pärjäsi hyvin tv-tenteissä ja Kokoomus teki ennätystuloksen.

Poliitikot ovat ammattipuhujia ja heissä tietenkin henkilöityy se, osaavatko he puhua vai eivät, mutta surkeaa puheen pitämistä löytyy riittämiin virkamieskunnasta niin kuin yritysjohdostakin. Luulisi, että puhetaitoon kiinnitettäisiiin enemmän huomiota, sillä esimerkiksi muutostilanteessa asia myydään tunteisiin vetoamalla, eikä pakottamalla kuuntelemaan liturgioita. Suomessa on aina luultu, että pelkkä asiaosaaminen riittää.

Tärkeää olisi, että myös tunteiden herättäminen ymmärrettäisiin, samoin kuin itsensä likoon laittaminen persoonana. Ihminen ajattelee tunteillaan, eikä järjellään. Muistelkaapa vaikka puisevia rehtorin kevätjuhlapuheita loistavasta tulevaisuudesta tai eläkejuhlapuheita, kun kaikki odottavat pääsyä boolin kimppuun.

Usassa puhetaito elää eri sfääreissä, puheita todella valmistellaan ja niihin satsataan sekä puhujia koulutetaan. Se myös näkyy, itse kuuntelen mielelläni Bushinkin puheita, vaikka en hänen ajatusmaailmaansa jakaisikaan. Esimerkiksi Unionin tila -puhetta valmistellaan kuukausitolkulla ennen varsinaista h-hetkeä. Mieleen muistuvat myös Martin Luther King sekä Kennedyn veljekset erinomaisina puhujina.



Kommentit

Suositut tekstit