Majesteettiset valaat


Maailma on eräissä asioissa järkiintynyt nopeasti teollisuuden aikakaudella, vaikka samaan aikaan tuhonnutkin armotta ympäristöään. Eräs jäänne on kuitenkin jäänyt, jolle ei löydy järkevää perustetta taloudellisilla eikä inhimillisillä perusteilla. Nimittäin valaanpyynti.

Pieneen mieleeni ei uppoa yhtään järkisyytä, miksi esimerkiksi Japani Etelämannerta myöten pyytää valaita.Samoin Islanti ja oliko mukana vielä Norjakin.Tuntuu, että näillä valtiolla kyse alkaa olla enemmän periaatteesta, kun mistään muusta.

Perinne ei oikein riitä minulle syyksi tähän lahtaamiseen.Vaikka sekään ei oikeuta valaiden tappamista. Mitään mitä valaista irti saadaan ei myöskään tarvita oikeasti mihinkään.

Valaat eivät myöskään ole mitään kanoja, vaan merten älykkäimpiä eläimiä, joilla arvellaan olevan oma keskinäinen kielikin.

Valaat ovat kiehtoneet minua pienestä pitäen. Merten jättiläisissä on jotain äärettömän kiehtovaa. Ajatelkaa, uiskennella nyt keskellä valtavaa valtamerta omassa majesteettisessa yksinäisyydessään. Olla riippumaton kenestäkään tai mistäkään.

Vain peläten valaanpyytäjien harppuunoita...



Kommentit

Suositut tekstit