Irak=Vietnam


Usa näyttää olevan sotkeutumassa uuteen Vietnamiin. Ainakin uutiset muistuttavat pahaenteisesti Vietnamia. Usa onnistuu näköjään säännöllisin väliajoin sotkeutumaan sotaan, josta ei pääse irti.

Kunnialla ei Usa tule pääsemään Irakistakaan, varsinkaan kun Irakin kansalla ei tunnu olevan mitään halua keskinäiseen rauhaan. Viisainta Usan olisi vetäytyä heti, vaikka se ei tosi-asiassa ole mahdollista ja olisi sitä paitsi väärinkin, kun Irakin omasta armeijasta ei ole rauhanpitäjäksi.


Vietnamin sotaan Usa joutui suurvaltapolitiikan vuoksi ja Irakin sotaan öljyn vuoksi. Ideologia on vaihtunut rahaan, mikä kuvastaa kyllä samalla tavalla yleisen hengen muuttumista muutenkin maapallolla. Sama henki näkyy myös siinä, ettei Irakin sota ole saanut samanlaista aitoa kansalaisliikettä taakseen sodan vastustajien taholta kuin Vietnamin sota. Puhumattakaan kansainvälisesti.

Vietnamin ja Irakin sodilla on ainakin yksi yhdistävä tekijä. Kummankin sodan sotivat köyhät, kouluttamattomat ja vähemmistöt. Irakin sotaan sotilaita haalitaan lupaamalla rahaa koulutukseen. Tämä ei varmasti kuulosta huonolta vaihtoehdolta slummien kasvatille, joka hyvässä lykyssä on jo tottunut muutenkin ammuskeluun naapurustossaan. Kutsuntojahan ei ole vielä otettu käyttöön.

Saa nähdä, miten Irakin käy Bushin kauden jälkeen. Todennäköisestihän vaalit voitetaan lupaamalla vetäytyä Irakista. Itse ennustan tai ainakin epäilen vahvasti, että Irakista tulee uusi Libanon ja Bagdadista uusi Beirut. Saamme siis vielä vuosia katsoa autopommi-iskuja ja muita väkivaltaisuuksia Irakista. Itse uskoin Irakin sodan oikeutukseen sen alettua ainoastaan sen takia, että Saddam Hussein saatiin pois kansaansa rääkkäämästä. Nythän kyse on enää öljystä sekä suurvallan ylpeydestä.

Ja siitä, että nuoret amerikkalaiset miehet ja naiset eivät tiedä, miksi kuolevat tuhansien kilometrien päässä kotoaan, aivan samoin kuin Vietnamin sodan aikoihin.



Kommentit

Suositut tekstit